Wat doe je als je omzet plotseling drastisch daalt? Chris de Jong van GreenS & SaladS zag het gebeuren. “Je houdt als ondernemer met van alles rekening, maar dit kon niemand voorzien. En dat is maar goed ook. Wat ik wel weet, is dat deze situatie om verandering vraagt, want ik verwacht niet dat we nog terug gaan naar normaal.”

Greens & Salads startte in 2012 vanuit de groentensnijderij van de toenmalige groothandel Ter Wal in Meppel. Het bedrijf verwerkt verse groenten en fruit tot gesneden groenten, wok- en roerbakgroenten, rauwkostmixen en –salades, sla en slamixen, fruit en fruitsalades en diverse aardappelenproducten. Zowel de lokale groenteboer, de horeca als grote retailers worden met een vers assortiment beleverd. Klanten kunnen terecht voor een zakje van 100 gram, maar ook voor een schaaltje van 500 gram of een grootverpakking van vijf kilo. Dat de afzet naar foodservice vrijwel volledig stil kwam te liggen als gevolg van de coronamaatregelen viel zwaar. Na te zijn bekomen van de eerste shock, besloot GreenS & SaladS in actie te komen. De afgelopen periode werd gebruikt om te onderzoeken wat wel kan. Van daaruit ontstonden verschillende initiatieven en nieuwe gezonde producten, die er zonder corona waarschijnlijk nooit waren geweest.

Denken in kansen
De drie kwaliteiten waar GreenS & SaladS zich op focust zijn flexibiliteit, vers en verantwoord en creativiteit. Daarom introduceert GreenS & SaladS het begrip ‘maatwerk groente atelier’. Chris: “Flexibiliteit betekent voor ons denken in oplossingen en verrassen van klanten en consumenten. Niet alleen tijdens corona, maar ook daarna.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de speciale maaltijdsalades die we ontwikkelden voor een ziekenhuis, dat de medewerkers van de icafdeling wilde voorzien van gezonde, verantwoorde en vegetarische maaltijden. Hierbij hebben wij rekening gehouden met specifieke voedingswaarden en we maakten een speciale verpakking. Ook produceerden we speciaal voor een klant barbecuespiesjes met groenten en fruit en rauwkostsalades in kleinverpakkingen. Bedrijfsbarbecues en -borrels gaan niet door, maar personeel verrassen met een lekker thuispakket kan wel.

Vers en verantwoord staat voor de garantie van dagverse producten, de duurzame werkwijze en transparantie hierover richting de klant. Klanten weten precies waar onze producten vandaan komen. Daarna wordt alles zo vers en snel mogelijk geproduceerd. In het kader van duurzaamheid en zorg voor ons milieu worden de groenten gewassen met water uit eigen bron. Zuiver en schoon water dat voldoet aan de eisen. Het snijafval wordt verwerkt tot veevoer en compost. We scheiden al het afval voor hergebruik en we hebben een dak vol zonnepanelen. Dit resulteert in een zo goed als circulaire onderneming. We merken dat klanten dit steeds belangrijker vinden”, aldus Chris.

Proactief innoveren
Tot slot het punt creativiteit, dat vooral te maken heeft met productontwikkeling, procesverbetering en productinnovaties. Het ontwikkelen van nieuwe producten is voor het bedrijf niets nieuws. GreenS & SaladS onderzoekt altijd de mogelijkheden van nieuwe producten en recepturen die aansluiten bij de behoeften van de consument. Proactief bezig zijn met innovaties, zowel met nieuwe producten alsook met nieuwe verpakkingen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een compleet nieuw product op het gebied van gezond snacken. Opvallend aan dit product is dat de inhoud 25 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten heeft. De eerste reacties zijn positief.

Bijzondere producten met veel versbeleving die vooral ook lekker zijn, dat zijn de producten die GreenS & SaladS ontwikkelt. Ook binnenkort voor het aspergeseizoen en het BBQ seizoen zijn weer heerlijke producten beschikbaar voor de horeca en de supermarkt.